REFERENS

Världens bästa sajt om Sveriges Framtid!

BAKGRUND

Vem är Lennart Lindström och vad har han gjort ?

“En vetgirig kunskapsfixerad  mång-sysslare i företagsvärlden som haft tur och kunnat hoppa mellan nya intressanta och lärorika utmaningar”

Mitt senaste kunskapsbevis är att utan hjälp (pga Covid19-isolering) 2021 lära mig hur designa och bygga denna personliga sajt från scratch, efter 20 års frånvaro från IT-världen.

Sajten har byggts med block från WordPress och Elementor. Jag kan därför själv snabbt och enkelt lägga in  deras block för chat, meetings ,  webinars och liknande i framtiden.

Ett axplock av vad "jag är pappa till"

Min bakgrund startade med  ett liv som företagsledare i global konkurrens. Som resultatansvarig i en svensk koncern, då med marknadsandelar på 20 – 35% på världens alla större marknader, har jag förhandlat med resp lands största kunder (tillverkningen flyttades dock på 1990-talet till Kina).

Dessutom varit innovativ VD, bl a för tre st artskilda företag i fordonsbranschen, alltid i global konkurrens, dvs haft ansvar för hela kedjan från utveckling, tillverkning och marknadsföring av resp fordon i Europa.

 

Omkring 1990 gjorde jag ny karriär som strategi-konsult i ett antal utredningar åt Sveriges dåtida regeringar, och deltog även som extern specialist i en riksdagsutredning om dåtida Statens Invandrarverks verksamhet och organisation förutom strategiska analyser till företagsledningar i svenska börsnoterade företag och myndigheter.

 

Den röda tråden i mitt yrkesliv har alltid varit innovation, produktlansering, marknadsanpass-ning och tillhörande, ofta genomgripande förändringsprocesser. Då gäller det alltid  att se minst 10 – 20 år i framtiden, och bedöma hur framtiden kan förändras.

 

Alltsedan 1970-talet har jag därför följt svensk arbetsmarknads möjliga utvecklingslinjer. I Sverige råder, enligt min uppfattning, en bred okunnighet om automatiserings, AI:s  och rådande europeiska marknadsutvecklings troliga påverkan på svensk arbetsmarknad kommande årtionden.

 

Många tycks hellre föredra att blunda än analys av vad som sakta men säkert, steg för steg, tycks ske i dagens globalt sammanflätade näringsliv.

 

För svensk tystnad om vad sker i resten i världen är idag närmast total. Men vill man behålla en hyfsad plats på den globala scenen måste man ALLTID agera. 

 

Det räcker ALDRIG att bara reagera. Marknadskrafter (som nästan alltid gynnar centrum) kan sällan tämjas, de måste man försöka segla framåt på, något Sverige definitivt inte har gjort på lång tid. 

 

Sverige måste vakna, och inse varthän senaste årtiondens vilda seglingar med förbundna ögon nu verkar föra landet.

 

Därför finns kapitlen i min SENASTE ANALYS 2021, under flik Ny Bok ovan eller nedan länk

 

 

Min förhoppning är att mina globala analyser ska bli del av det underlaget för en diskussion om Sveriges framtid. Det har nu gått över fem år sedan jag startade, och hittills har prognoserna (tyvärr) stämt bra, bortsett från att alla år 2015 underskattade den hastighet kommande förändringar skulle slå igenom med. 

 

Jag var i ett tiotal år helt inne i grävande och skrivande i berättelsen om min släkts och mitt eget livs historia. Jag mindes min barndoms fantastiska berättelser om Framtiden, och det var självklart för mig, som under hela mitt yrkesliv levt med ett ben minst tio år in i den sannolika framtiden, att min släktkrönika skulle avslutas med en liknande historia om hur vi idag ser på framtiden.

 

Jag vet ju att framtida generationer rätt säkert lär läsa min krönika, och de kan gärna få veta hur rätt eller fel vi bedömde framtiden vid mitt skrivande.

 

Så efter att i tio år grävt i svensk historia om Norrland i allmänhet och Umeå älvdal i synnerhet från 1200-talet och framåt,  började jag omkring 2010 läsa böcker om framtida utveckling i olika delar i världen. Utvecklingen sker ju globalt numera.

 

Men omkring 2015 kom det inte längre ut några nya intressanta böcker om framtiden. Ett nytt globalt utvecklingsskede hade startat.

 

Då delar av min familj bor i London upptäckte jag i stället en avgrundsdjup skillnad mellan BBCs rapportering och svensk television SVTs rapporter, om samma värld  i samband med flyktingkrisen. 

 

Jag hade varit aktiv i samhällsdebatten i riksmedia sedan 1970-talet. Efter att ha avfärdats som rasist i Dagens nyheter två gånger, i stället för att besvara min fråga om ankommande flyktingars möjligheter till långsiktigt varaktiga arbeten samt  bostäder i bostadsbristens stor-Stockholm avslutade jag deltagandet i svenska massmedias tolkningar av predikotexterna i den “nya rätta läran”, eller den s k agendan. 

 

Varför hade britterna dragit en annan slutsats än svenskarna? År 2015 började jag undersöka ämnet, fastnade snart i en gigantisk jättefråga om framtidens arbetsmarknad, något jag beskriver på länken  nedan

Som strategikonsult och VD ansågs jag duktig på att ange de specifika åtgärder som måste genomföras för överlevnad. Samtliga verkade dödsdömda, men jag säger med viss stolthet:

 

Jag har aldrig någonsin behövt dricka gravöl pga av ett företag som jag tog hand om inte förmådde överleva.

 

Om jag på samma sätt med mina konsultglasögon betraktar Sverige, så finns det bara ett sätt, enligt min mening, att starta räddningen av det numera upp-och-ner-vända landet, nämligen att:

 

Det svenska folket måste få veta de mest sannolika Sanningarna om Framtiden, som lindrigt sagt  kommer att bli “bekymmersam”. Detta KRÄVER SOM FÖRSTA PUNKT (oavsett senare åtgärder) att ala berörda ställer upp på nedan motto:

 

För en sak har alla mina tidigare medarbetare verkligen bevisat för mig:

Att när människor är väl informerade, motiverade och inser stundens allvar, är de helt otroliga på att hitta nya vägar.

Jag minns dem allihopa med tacksamhet, för det var de som såg till, att jag aldrig behövde dricka något gravöl.

 

Jag är helt övertygad om att samma sak gäller merparten av svenska folket, men de måste då upplysas med sannolika Sanningar,

… och inte föras bakom ljuset via svenska massmedias okontrollerade Fiat News (kanske utvalda för massmedias egna? för svenska folket dolda agendor?), något som tycks ha gällt för de senaste årtiondena.

©  Copyright 2021   Lennart Lindström